Henkogning af tomater er en fantastisk måde at "tilberede" tomater på så de kan holde sig hele vinteren, og bevare deres gode smag.
Der er ikke noget bedre en mørk og trist efterårs- eller vinteraften at finde et par glas henkogte tomater frem og hælde dem i en gryde og varme det op til en potion pasta - det er både smagen og ikke mindst duften af sommer.
Der findes mange forskellige opskrifter på henkogning af tomater, men den vi efter et par år er kommet frem til er følgende.
Indgredienser:
- Modne tomater
- Olivenolie
- Hvidløg
- Frisk basilikum
- Groft salt
- Sylteglas
Fremgangsmåde:
- Tomaterne skylles og er de store skæres de i mindre stykker, mens de små kommer i hele
- Tomaterne fordeles i sylte-/henkogningsglas, så glasene er næsten fyldt - der skal være ca 1 cm til kanten - de skal presses godt sammen
- 1-3 pillede hvidløgsfed kommes i hvert glas
- 2-4 basilikumblade kommes i hvert glas
- hvert glas drysses med lidt groft salt - ca 1 ts
- Olivenolie tilsættes til det står lidt over tomaterne
- Glassene lukkes
- bruger du alm. syltetøjsglas, skal lågene strammes helt til og løsnes lidt igen, så dampen kan komme ud
- bruger du sylteglas med gummiring skal de bare lukkes helt
- Glassene sættes i ovnen ved ca 110 grader
- Når det bobler godt i glassene slukkes ovnen og har du brugt alm. syltetøjsglas skal lågene lukkes helt nu.
- glassene bliver stående i ovnen til de er afkølet
- De afkølede glas opbevares mørkt og køligt
Jeg bruger aldrig almindelige syltetøjsglas til henkogning, fordi det er noget bøvlet at skulle have de kogende glas ud af ovnen for at lukke dem, så jeg har anskaffet mig en stor stak "weck" henkogningsglas, som kan købes hos Løgismose, og de er faktisk ikke særligt dyre - du kan finde glassene på Løgismoses webshop