/ Syltning/henkogning mv / Chilipasta / Chilisovs

Chilipasta / Chilisovs

Når man som os har mange chiliplanter i drivhuset og er glad for stærk mad, så har jeg ledt efter forskellige opskrifter på chilisovs og chili pasta, og er nu ved at kombinere lidt forskellige opskrifter og tilføje lidt selv kommet frem til hvordan vi gerne vil have vores chilipasta og chilisovs

Ingredienser:

  • 1½ kg chili
  • 2 dl æblecidereddike
  • 2 dl vand
  • 2 spsk groft salt
  • 1 spsk rørsukker

Fremgangsmåde

  • Chili skylles og stilkender skæres af
  • Hak dem fint i en foodprocesser
  • Æblecidereddike, vand, salt, sukker hældes i gryden og blandes
  • Chili tilsættes
  • Bring gryden i kog og lad den små simre i i 10-15 minutter

Chili pasta:

Hvis du vil have chilisovsen til at være som en pasta, skal du lade den simre til der stort set ikke er mere væde i gryden og så tilsætter du 2 dl olivenolie og lader pastaen koge op igen. 

Massen hældes i sylteglas og resten af olivenolien bruges til at hælde over pastaen så der ikke kommer ilt til.

Glassene opbevares på køl eller et andet mørkt og køligt sted 

Chilisovs.

Hvis du hellere vil have en chilisovs, så tilsætter du er par decilitter ekstra vand og når det har kogt i ca 10 minutter giver du det en tur med stavblenderen til det nærmest er pureret.

Hvor lang tid det skal koge derefter afhænger af hvor tyk du vil have den.

Når sovsen er som du vil have den, så hældes den på sylteglas og lukkes. Den kan enten sættes direkte i køleskabet, men vil du gerne have den til at holde længe kan du overveje at henkoge den.

Hvis du er hurtig på fingrene kan du endda undgå processen med henkogning. Når du har hældt sovsen på glas, skal de lukkes med det samme og så stå på køkkenbordet til de er afkølet hvorefter de kommer på køl.

Dagen efter kan du tage et af glassene ud og åbne det og hvis du kan høre at der er dannet undertryk i glassene er de faktisk henkogt og du behøver ikke gøre mere ved dem, hvis ikke der er undertryk i glassene bør du for at sikre at det kan holde sig længe henkoge dem.

DU henkoger dem ved at sætte dem i en ovn og tænde den på 110 tider, og når du så kan se at det begynder at småboble i glassene giver du dem ca. 15-20 minutter, så du kan se bobler i alle glassene.

Her efter slukker du ovnen og lader dem køle ned i ovnen og de er klar til at komme på køl eller et andet mørk og køligt sted.

Mette og Per Klemme